Selecteer een pagina
Blogartikel: van manuscript tot boek, mijn route
Het Punt van Onvermijdelijkheid
Albert Jansen, St. Michel, Frankrijk
28 februari 2018

Stel…

je hebt een waanzinnig mooi manuscript geschreven. Je hebt jouw ervaringen en boeiende inzichten verwerkt, je hebt alle uithoeken van je fantasie verkend op verrassende vondsten, spectaculaire situaties en hilarische invallen. In ieder geval ligt er nu iets voor je waar je dik tevreden over bent. Opgewonden en wellicht een tikkeltje nerveus denk je na over de volgende stap. Want je bent vastbesloten: deze creatie moet het licht zien, mijn boek gaat de wereld in om anderen te behagen, te vermaken of te inspireren.

Dierbare lezer,

Dan wil je een uitgever die in jouw manuscript gelooft. Je gaat je dus oriënteren in uitgeversland: wat voor fondsen zijn er, welke uitgever past het beste bij me, welke redacteur of redactrice spreekt me aan? De schrijfbijbel (zie bijvoorbeeld Bol.com) is een goede start daarvoor. Overigens doe je er goed aan om daar al eerder in je schrijfproces mee te beginnen!

Ik koos ervoor om mijn manuscript tegelijkertijd naar meerdere gerenommeerde uitgevers te sturen, om de kans op acceptatie groter te maken en ook om niet teveel tijd te verliezen. Want tijd kost het om een reactie te krijgen, 4 tot 6 maanden wachten is heel normaal! Het liefst wil je natuurlijk een beoordeling van het manuscript, maar dat zit er zelden in. Je krijgt meestal een simpel bericht van afwijzing, zonder verdere motivatie (ruim 95% van alle manuscripten wordt afgewezen, zonder zelfs te zijn gelezen). De aanbiedingsbrief met het thema van je manuscript is al voor een groot deel bepalend, en daarnaast de eerste regel of wellicht de eerste alinea van je boek. Dat moet dus meteen kloppen, je verhaal krijgt geen kans om langzaam op stoom te komen. Redacteuren hebben nu eenmaal weinig tijd en screenen heel kort en voelen intuïtief aan of iets voor hen (economisch) interessant is of niet. In het gunstigste geval ontvang je een kort bericht dat er potentieel interesse bestaat.

Maar bij Het Punt van Onvermijdelijkheid liep het toch (onvermijdelijk) anders. De gerenommeerde uitgevers wezen het weliswaar af, maar konden het niet nalaten om er toch hun mening en advies over te geven:

‘Wij willen u complementeren met uw prettige schrijfstijl… ‘

‘De roman heeft een aangename, snelle stijl, de opzet van het verhaal spreekt me ook erg aan…’

‘…heeft kwaliteiten van een spannende thriller, een literaire roman, een spirituele reis, een liefdesverhaal… maar het is teveel omvattend, u zult moeten kiezen!’

‘Helaas past het niet in ons fonds, het zou onze lezers afschrikken.’

Die laatste reactie kwam – overigens geheel volgens verwachting – van een christelijke uitgever uit de zgn. Bible Belt, die zijn lezers naar eigen zeggen wilde beschermen tegen bepaalde aspecten van het leven.

Mijn eerste ontwerpen voor de cover. Je begint met een idee, en daarna wordt het (gelukkig maar) héél anders!

‘Niet spannend genoeg’, was het oordeel van Rinske, mijn vrouw. En die kan het weten, zij heeft doorgaans een heel goeie kijk op dit soort zaken.

 

De uitgevers hebben het dus goed begrepen.

Het Punt van Onvermijdelijkheid is inderdaad een zeer aangrijpend en veelomvattend boek, eigenlijk net als het leven zelf. Het past daarom niet in één vakje, in een fonds met een bepaald etiket.

Maar hoe nu verder? Dan maar zelf publiceren, zoals één redacteur mij aanried? Je kunt eenvoudig je boek zelf laten drukken, maar dan heb je geen professionele redacteur en corrector die je manuscript onder handen nemen, en je bent ook zelf verantwoordelijk voor het hele productieproces, het ontwerp, de PR, de verkoop en de verzending van je boek, tenzij je gebruikmaakt van betaalde diensten.  Novum Publishers, een internationaal opererende Oostenrijkse uitgever met een vestiging in Amsterdam, doet het echter anders. Zij werken juist met nieuwe auteurs en bieden een zeer interessant concept. Het draait niet zozeer om het geloof en het vertrouwen van de uitgever in jouw manuscript, maar in jouw eigen geloof en vertrouwen daarin. Ben je bereid om in eerste instantie het financiële risico van publicatie op je te nemen? Novum Publishers vraagt aan de auteur een initiële financiële investering voor het gehele productieproces. Ze bieden je alle in Nederland gangbaar publicatiemogelijkheden. Indien je boek voldoende is verkocht (meer dan 700 exemplaren), krijg je de investering geheel terug, plus uiteraard de royalties, welke overigens aanzienlijk hoger zijn dan in Nederland gebruikelijk is.

 

“Het draait in eerste instantie om je eigen geloof en vertrouwen in jouw manuscript!”
Twee andere ontwerpen voor de cover, waarbij ik gebruik heb gemaakt van eigen foto’s. Ook deze hebben het niet gehaald 😉

En dan de titel.

Voor mijn manuscript stond die heel lang niet vast. Ik heb verschillende werktitels gehad, maar die bevielen me niet echt. Ten lange leste was ik aan het mijmeren over de kern van het verhaal, en vroeg me af wat er gebeurt in mijn boek als de hoofdpersoon op zoek gaat naar de waarheid over zichzelf? Dan is het onvermijdelijk dat…

En toen wist ik het! Het Punt van Onvermijdelijkheid zou de titel moeten worden. Je vraagt je misschien af wat nou eigenlijk dat raadselachtige Punt van Onvermijdelijkheid is? Ik zal een tipje van de sluier oplichten, omdat de Vlamingen het al weten! Surfend op het Internet kwam ik namelijk zomaar op een Vlaamse site terecht (allesoverseks.be), waar het heel duidelijk beschreven staat: ‘het punt waarop je zo opgewonden bent, dat je het orgasme niet meer kan tegenhouden’. Haha, ik had het bijna zelf kunnen verzinnen!

Al lezend in mijn boek zul je zelf ontdekken dat er meerdere punten van onvermijdelijkheid bestaan, net zoals in je eigen leven. Meer verklap ik hier niet.

Het linker ontwerp is wel spannend van kleuropbouw, maar een beetje te dramatisch; het rechter ontwerp is weliswaar een fraai plaatje, maar dekt onvoldoende de lading. Allebei afgekeurd.

Het ontwerpen van de cover kon ik overlaten aan de lay-out-specialisten van de uitgever. Maar het leek mij wel een mooie uitdaging om daar zelf mee aan de gang te gaan, en dan later die experts te vragen om er hun visie op te geven (en eventueel mijn ontwerp te verbeteren). Dat zelf ontwerpen is een spannend proces, want hoe vertaal je de essentie van je boek naar een afbeelding? De cover moet er ook nog eens aantrekkelijk uitzien, zodat die meteen opvalt tussen honderden andere boeken. Wat een uitdaging! 

 

 In totaal heb ik wel 15 verschillende ontwerpen gemaakt. Ik heb er hierboven al een paar laten zien. Uiteindelijk gaat mijn roman over de relatie tussen mensen die elkaar aantrekken en onmiskenbaar beïnvloeden. Twee verschillende personen, twee verschillende werelden, of liever nog: twee sterrenstelsels met een geheel eigen karakter, vol schoonheid, licht, maar ook duisternis. Zo kwam ik uit bij foto’s van sterrenstelsels hierboven. De linker foto van een prachtige galaxie komt al heel dicht bij wat ik beoog, maar de rechter is het voor mij pas echt helemaal. Volgens Rinske is het een WAUW-foto. Het is een prijswinnaar, genomen met de Hubble-telescoop, van twee sterrenstelsels op 300 miljoen lichtjaren van ons verwijderd. Samen nemen ze de vorm aan van een roos. Men heeft berekend dat het bovenste spiraalvormige stelsel uit elkaar wordt getrokken door de invloed van het onderste, en dat het onderste stelsel door het bovenste heen beweegt. Ha, laat dat nou net de symboliek zijn die ik voor mijn boek zoek! Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vindt en ik vind het fijn als je hier beneden je reactie achterlaat. Ik kom graag met je in gesprek. Je kunt het uiteindelijke resultaat in ieder geval deze zomer zien, wanneer het in de boekhandel ligt. Ik hou je graag op de hoogte. 

hartegroet,

Albert Jansen